Schreeuwen met je toetsenbord

“Je hoeft niet zo te schreeuwen, hoor”, zei een vrouw op Facebook. Ik snapte meteen wat ze bedoelde, al kwam er geen geluid uit de computer. Het was het soort geschreeuw dat je kunt lezen.

De vrouw op wie ze reageerde, had weer op de toetsen geroffeld.
“IK SCHREEUW HELEMAAL NIET.”

Nu doet ze het weer, dacht ik.

“Nu doe je het weer”, typte Vrouw 2.

En zo ging dat nog even door. Totdat Vrouw 2 het helemaal beu was en met “ZET VERDOMME DIE CAPSLOCK UIT!” een eind maakte aan de discussie. Met een uitroepteken. Dat ook nog.

Ik was er wel even klaar mee. Uit dat Facebook. Want daar wordt me wat af geschreeuwd.

Waarom bestaat hij überhaupt, die capslocktoets?

Een hoofdletter aan het begin van een zin is genoeg. Dus een speciale toets die het makkelijk maakt om meer hoofdletters achter elkaar te typen is overbodig.

Wat mij betreft mogen ze hem vervangen voor het euroteken. Dat heeft na al die jaren nog steeds geen eigen plek tussen het apenstaartje, het hekje en het dollarteken. Het zou me een lief ding waard zijn om dat onder mijn linkerpink te hebben. Loop ik ook niet de kans dat ik per ongeluk al mijn berichten de wereld in schreeuwt omdat ik met mijn slaaphoofd wat te veel aan de linkerkant van mijn toetsenbord ben gaan hangen.

Het is niet alleen Anita uit Groesbeek die zit te Facebooken zonder leesbril.

Het zijn ook coryfeeën als Tony Robbins die caps lock gebruiken op LinkedIn. Je zou kunnen denken aan een recht-uit-bed-berichtje, maar volgens mij doet meneer Robbins het expres. Om te schreeuwen.

Schreeuwen zonder geluid.

Laten we aannemen, omdat het Tony Robbins is, uit enthousiasme.

Daar wil een klein deel van mijn schrijvershart wel warm voor lopen. Ik ben namelijk ook wel eens enthousiast. En als je niets anders tot je beschikking hebt dan een toetsenbord, een blanco stukje beeldscherm en een boel heftige emotie, dan druk je die capslocktoets in en alles wat je daarna typt is stemverheffing.

Het werkt.

En hoe! Het wonderlijke is dat lezers het zonder instructies ook zo opvatten.

Ik vind het een zwaktebod. Als je iets met grote nadruk wilt zeggen, gebruik dan de juiste woorden, niet gewone woorden in grote letters.

Geef je woorden kracht, geen volume.

En het argument dat kapitalen beter leesbaar zijn, kan ook gelijk van tafel.* Het is wetenschappelijk bewezen dat dat niet zo is.

Maar de meest nutteloze knop op je toetsenbord heeft wel een eigen dag. Een internationale nog wel. Kennelijk wordt er over de hele wereld digitaal geschreeuwd.

International Caps Lock Day.

En dat is dus vandaag. Maar nu vraag ik me af: is die dag er om de capslocktoets wel te gebruiken of juist niet?

Ik ben voor het laatste.

En dan volgend jaar een €-toetsdag.

* Brigitte van B-more schreef hierover: ‘Waarom tekst in hoofdletters minder goed leesbaar is’.