Stop, ander woord

Een verplichting, maar wel een leukeVoor het weekend stonden een bezoek aan een evenement, een afspraak met vrienden en een kinderverjaardag op de agenda. Twee dagen vol leuke, gezellige dingen en tussendoor nog even relaxen. Precies zoals een weekend voor mij moet zijn. En toen kwam er nog een uitnodiging: of ik zin had in een gezellig samenzijn inclusief diner met schrijfcollega’s, in Utrecht. ‘Zin wel,’ schreef ik terug, ‘maar geen tijd. Mijn weekend zit al vol met verplichtingen.’ Ik verzond het bericht en had meteen spijt van mijn woordkeuze. Want ‘verplichtingen’ heeft iets negatiefs in zich, vind ik. Iets verplichts, iets met moeten, iets opgelegds, en dat is nou juist niet wat ik over wilde brengen.

Ik kon niet meer terug, de mail was al verzonden en een halszaak vond ik het nou ook weer niet. Het woord wordt wel vaker in die context gebruikt. Maar het heeft me toch aan het denken gezet. Zou het niet leuk zijn als we met één woord aan konden geven dat de bedoelde ‘verplichtingen’ vooral erg leuk en gewenst zijn? Ik dacht aan ‘afspraken’, maar dat vind ik te neutraal. ‘Genoegens’, schoot me te binnen, maar dat vind ik te breed en te vrijblijvend. ‘Leuke plannen’, was mijn laatste bod, maar dat zijn dan weer twee woorden. Kijk ik er nou zo overheen of hebben we echt geen woord voor ‘leuke dingen die je op afspraak doet’?

Hoe zou jij ‘verplichtingen, maar dan leuk en uit vrije wil’ het liefst omschrijven? Met een bestaand woord of moeten we er iets nieuws voor bedenken?  Reageer!

1 Reactie

  1. Ik ken er ook geen woord voor, maar wat denk jij van “graagdoedingen”? Leuk woord lijkt mij.

    Loes op 15 oktober 2014 om 19:44