Aan de nieuwslijn

NieuwsdieetNet toen ik dacht: ‘Ik ga maar eens op nieuwsdieet’, dacht ik erachteraan dat dat niet mee zal vallen. Ik ben namelijk nogal nieuwsgierig van aard. Nieuwsgierig. Eigenaardig woord eigenlijk, vooral als je de twee delen uit elkaar haalt en de betekenis ervan apart opzoekt. Nieuws, dat weten we allemaal nog wel. Maar gierig? Gierig betekent het tegenovergestelde van gul of, zoals Van Dale dat zo mooi verwoordt: ‘niet bereid iets van zijn bezit af te staan’. Een andere betekenis ken ik niet. En Van Dale ook niet. Daar worden we dus op het verkeerde been gezet. Betekent nieuwsgierig dan ‘niet bereid iets van het nieuws af te staan’? We weten allemaal dat dat niet waar is. Nieuws is van iedereen, niemand kan ‘het nieuws’ voor zichzelf houden. Zo werkt het niet. Maar hoe komen wij, etymologisch gezien, dan aan het woord nieuwsgierig?

Het antwoord is simpel: gierig had lang geleden nog een andere betekenis: begerig naar, en hoewel ik daar in mijn naslagwerken niets over terugvindt, durf ik er een lief ding om te verwedden dat het één een verbastering is van het ander. De kern ‘gier’ of ‘geer’ is in beiden aanwezig. Vroeger sprak men ook nog wel van een ‘nieuwsgier’ om een naar nieuws hongerend persoon aan te duiden, maar dat is net zo ouderwets als het klinkt. Vergelijkbaar zijn trouwens woorden als wraakgierig en leergierig. En wie nieuwschierig spelt, zit helemaal fout.

Dit nieuwsgierig Aagje gaat dus even letten op wat zij qua nieuws tot zich neemt. Het wordt me wel eens te veel. Even wat minder van alles, ter bevordering van het algemeen welbevinden en het goede humeur in dit donkere jaargetijde. Want laten we wel wezen: om vrolijk van te worden is het meestal niet. Op nieuwsdieet dus. Dat woord staat – voor zover ik weet – nog niet in de woordenboeken, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

U kunt geen reactie plaatsen.